Nu har jag ritat serier ett tag och tänkte dela med mig av mina tankar och tekniker för hur det går till att skapa en serieremsa.

Efter som det finns massor av sätt att göra en serie på så kommer fokus ligga på hur jag gör serien i AlrunornaA, och inte en bestämd guide för hur en serie måste skapas. Men det kanske kan ge idéer för andra tecknare eller inspiration till de som planerar att starta en egen serie.

Så, vi tar det från början; Varför serier? Serier kan erbjuda en flykt från en jobbig vardag. Vi får hela tiden nyheter om elände, svält och krig. Vi lever i en orolig värld, där serier kan erbjuda denna flykt, att kunna få skratta. Dessutom har skrattet positiv inverkan på människans välbefinnande. Där kan jag Svarte Grim erbjuda denna fristad i AlrunornA, att vara vår tids narr vid verklighetens hov.



Verktyg!

Vad ska man ha för verktyg då?

Ja, det är helt upp till vad man har för krav på sig själv och sin serie. Men också vad man har råd med och var man tänker publicera sina alster.

Jag kommer att visa vad jag själv använder och vad det finns för alternativ. Kanske du kan vara innovativ och hitta nya vägar som ingen tänkt på. Allt är möjligt och det finns inga fasta regler för hur en serie måste vara.



Pennor att skissa med.







Stiftpennor med blå stift. Dessa ger en blyertsliknande effekt men då i blått. De finns i flera färger, men blå är den som känns bäst för mig när man skissar.  Varför då blå? Den försvinner när man skannar in bilden i datorn och på så vis slipper man sudda och skonar papperet.
En annan fördel med att skissa med blå färg är att det är lättare att se vad man tuschat och vad som inte är tuschat.

På bilden är det två Pentel Graphgear 500, den ena med 0,7 mm den andra med 0,5 mm. Dessa är fyllda med vanliga blyertsstift när man köper dem som man får byta ut om man vill ha de blå. Dessa har plastskaft och metallfront och är lite framtunga. Dessa är dem jag använder när jag skissar. De kostar ca 80 – 90 kr styck.
(Det finns en Pentel Graphgear 1000 där hela pennan är i metall och små silikonpluttar i fronten för greppet. Dessa ligger på ca 200kr. Har ej testat dessa.)

Den blå pennan är en Pilot Color Eno och dessa finns bara i 0,7 mm. De är billigare och en del föredrar dessa. Det är en bra penna att börja med om man vill testa skissa med blått.

0,7 stift finns från Pilot och 0,5 stift från Faber-Castell. Det finns kanske andra tillverkare av färgade stift, men dessa är vad jag hittat och använder.

Den tjockare använder jag för lite grövre skisser så som bakgrunder, men den tunnare till figurer och detaljer. Varför inte den tunna till allt? Den går av lättare.

 







Pennor att tuscha med!
Så behöver vi något som är lite mera permanent än vad skisspennorna kan erbjuda. 
Själv använder flera olika sorters pennor för det för att få mer liv i linjerna.

Filtpennor, fast spets.

Dessa båda pennor är Pigma Micron (Den beige) och en Staedtler Pigment Liner (Den går då)
Jag har flera tjocklekar än dessa två, men då de ser likadana ut så…

Dessa båda pennor känns näst intill identiska, som om de var byggda från samma ritning. Enligt utsago så ska Pigma Micron vara vattenfast och därför idealisk om man ska ha täckvit för att täcka över om man gjort fel. Har ingen erfarenhet av det då jag aldrig för fel, och OM jag gör det så rättar jag i datorn. *host*

De tunnare använder jag till ögon och bakgrund, de lite tjockare till figurerna och förgrund. Ögat får en lite mera glaskänsla om linjen är fin och jämntjock. (Inbillar jag mig i alla fall).



Dopp-pennor, eller stålspets.
Dessa pennor är svårbemästrade, men ger en fin lite mer levande linje. Gamla serier var ofta ritade med den här typen av pennor. (För att det fanns inte så mycket att välja på.) Men även många europeiska serier ritas med sådana pennor, Unge Spirou och Gaston är två exempel på sådana serier.

Det krävs ett bra papper och bra bläck, tusch för att det ska fungera som man vill, och en hel del övning. Spetsarna köpte jag på NK, men de har slutat sälja dem. Handtagen finns lite här och var att få tag i. Använder den inte hela tiden och då bara på själva figurerna.



Filtpennor, flexibel spets.




Dessa påminner om dopp-pennorna med det att man kan få en linje som varierar i tjocklek.  De är enklare att hantera, men kräver ändå en viss övning för att få som man vill ha dem.

En del tecknare skär till spetsen så att den kan variera än mera. (OBS! All modifiering av pennor sker på egen risk. Man riskerar inte bara att förstöra pennan utan även sin bild om man har otur.)

Den grå är en Pentel Stylo JM 10. Den har tagits ur tillverkning.

Den rödbruna är en Pentel Stylo JM 20 och har ersatt JM 10. De är nära på identiska, i alla fall när det kommer till spetsen.

Den bronsfärgade är en pentel tradio stylo, det som skiljer den mest från JM 10 och JM 20 är handtaget som är tjockare och att det är flytande bläck i stället för en filt som håller bläcket på plats. Det gör att det blir ett lite annat flöde på linjen än på de två tidigare.

Förr var det lite svårt att få tag i dessa pennor, men nu finns JM 20 till och med på Clas Ohlson för ca 39kr.





Rörpennor.

Egentligen, enda anledningen till att jag tar med dessa pennor är för att jag har använt dem i serien. De är de tunnaste pennor man kan fåtag i, mig veterligen. När vissa filtpennor har markeringen 0.05 betyder det inte 0.05mm, det är bara för att visa att de är tunnare än tex, 0.1. Men rörpennorna har 0.13mm, de tunnaste alltså.  

Pennans linje är otroligt jämntjock och det finns ingen möjlighet till att variera den. Spetsen är känslig och man ska vara försiktig för att det är lätt att förstöra dem. Å andra sidan så sköter man dem kan de hålla otroligt länge. Min far har rörpennor som är äldre än jag. Låt oss säga att jag hade åldern inne för att se STAR WARS, den absolut första filmen, när den kom till Sverige.  

Pennan fylls med tusch, rekommenderat på de tunna pennorna är att man tar en liten droppe vatten eller ren sprit i för att röret inte ska torka igen. Pennorna är främst tänkta till ritningar och kanske inte så lämpade för serier.





Penslar och penselpennor.

Penslar och penselpennor är bra för att täcka stora ytor och speciellt om man vill in i smala utrymmen utan behöva byta penna ideligen. Kan man hantera dom kan dom, i likhet med stålspetspennorna ge fina linjer med mycket liv i.

Det kan dock vara svårt att bemästra den tekniken att tuscha de fina linjerna med pensel.
Många i den klassiska serieskolan i Europa använder sig av pensel. Se serier som Lille Spirou, eller Gaston.

Överst på bilden är det en penselpenna från Pentel, minns inte vad själva pennan heter, men den laddas med patroner. VIKIGT, förvara INTE dessa med spetsen stående ner. Gjorde det misstaget och nära på hela patronen hade runnit ut i kapsylen.
Under den är det en vanlig pensel, de finns i hår och i syntethår. Själv har jag upplevt att många i syntet haft bättre form och fason än de i hår.

Vad man väljer att ha för tusch eller bläck till sinn pensel är lite en smaksak som man får pröva sig fram med. Tusch finns i fast form och används lite som akvarellfärger, eller så kan man riva tuschstänger. Men det är enklare att köpa på flaska.  


Digitalt.



Det här med digitalt får hamna under ” Pennor att tuscha med!” även om man kan göra så pass mycket mer i digital form.

På bilden är det en Wacom cintiq 12.

Den har en egen bildskärm så man ser direkt vad man ritar. Vilket underlättar. Det finns varianter av ritplattor som inte har bildskärm utan man ser på sin ordinarie monitor hur det blir.

Oavset vilket man väljer så är det överlägset den vanliga datormusen när man ska rita digitalt. Då inte bara i fråga om precision utan också att de digitala pennorna är tryck-känsliga. I olika typer av ritprogram så kan man ställa in i fall man vill att linjerna ska variera i tjocklek eller färgflödet beroende på trycket.

En del pennor är även lutkänsliga och till flera av Wacoms plattor kan man skaffa rotationskänliga pennor också.

Plattan använder jag främst när jag ska färglägga, men även retuschera eventuella fel i bilden. (Om jag nu skulle råka rita fel alltså. *host*)




Pennor att färglägga med.



Nu färglägger jag ju helt digitalt, men det finns de som föredrar den traditionella metoden. Så jag tänkte i alla fall nämna några varianter här.
Mer kommer...


Jag kommer att ha en separat sida med länkar för vart man kan få tag i pennor och annat man kan behöva men också länkar till sidor om teckning. (Tyvärr är dessa ofta på engelska.)(Vet inte än när länkarna kommer upp, men de kommer.)

Mer kommer...